Poletje se nam najbrž zdi že precej daleč, pa vendar je ravno sedaj čas za ocenjevanje poletne turistične sezone in načrtovanje jesensko-zimske. Kakšna je bila turistična sezona to poletje v Laškem? Številke kažejo, da relativno dobra.

Kot so nam zaupali na Občini Laško, je bilo okvirno število prenočitev v poletnih mesecih 63.000. Lani jih je bilo denimo v istem času približno 60.000, nam je povedala Edina Memić, višja svetovalka za gospodarstvo in kmetijstvo na Občini Laško. Beležimo torej porast.

Pivo in cvetje še vedno vleče

Festival Pivo in cvetje ostaja eden od dogodek, ki v mesto pripelje največ turistov, pravi Polona Zorko, organizatorka dela na TIC-u Laško.

Podatki, ki so jih zbrali v TIC-u, tudi kažejo, da še vedno največ obiskovalcev Laškega in okolice biva v Thermani Laško ali v Rimskih termah, kljub temu pa opažajo, da vedno več turistov posega po zasebnih nastanitvah. Največ obiskovalcev prihaja iz Italije, Avstrije in Hrvaške.

V termah zadovoljni s poletno sezono

Glede na to, da največ obiskovalcev Laškega biva v Thermani Laško ali Rimskih termah, število prenočitev pa se je preko tega poletja nekoliko zvišalo, nas je zanimalo, kako ocenjujejo poletno sezono oni. Iz obeh zdravilišč so nam sporočili, da so s sezono zadovoljni.

»Družba Terme Resort d.o.o., blagovna znamka Rimske terme, je v letošnji poletni sezoni, glede na leto poprej, dosega zavidljive rezultate. V mesecu avgustu je družba zabeležila več kot 80% zasedenost nastanitvenih kapacitet,« nam je zaupala Evelin Krajnc, vodja trženja in prodaje v Rimskih termah.

Nina Pader Topole, iz PR-a in marketinga v Thermani Laško, nam je prav tako zaupala, da so pri njih s poletno sezono zadovoljni. Dosegli so zastavljene cilje in načrte.

Obojne terme je to poletje med tujimi gosti obiskalo največ Italijanov in Avstrijcev, predvsem Rimske terme pa še vedno beležijo največ obiska prav s strani Slovencev. Turisti seveda prihajajo tudi iz drugih predelov Evrope in sveta. V obojnih termah v največji meri iz Srbije, Hrvaške, Nemčije, Rusije, v Rimskih termah tudi iz Izraela. Po drugi strani so v Thermani Laško zabeležili porast obiska z Nizozemske in Belgije. »Zelo veliko je bilo belgijskih in nizozemskih družin, ki jih odlikuje dolga doba bivanja, saj poleg termalnega oddiha raziskujejo celotno državo,« je povedala Pader Topoletova.

Laško z okolico veliko ponuja

Ni skrivnost, da se Laško in njegova uprava zadnja leta vedno bolj usmerja v turizem. V zadnjih mesecih se je naredilo že marsikaj, kar bo pritegnilo tako domačine kot turiste. Nekaj mesecev nazaj so denimo odprli fitnes na prostem, pred kratkim pa so vzpostavili tudi nov sistem za izposojo javnih koles. Poleg tega ima Laško z okolico kar nekaj znamenitosti, ki zanimajo turiste.

Kot so nam povedali na TIC-u Laško, turiste še vedno najbolj zanima ogled Pivovarne Laško, to pa ne pomeni, da niso obiskane tudi druge znamenitosti v Laškem in okolici.

V TIC-u so tako letos pripravili promocijsko akcijo zbiranja nalepk. Na letaku so izpostavili znamenitosti, ki jih turisti po njihovo ne smejo zamuditi. V letaku je bil tudi kupon, v katerega so lepili nalepke, ki so jih prejeli ob obisku posameznih laških znamenitosti. Vsi ponudniki so imeli svojo drugačno nalepko, in ko jih je turist obiskal in se udeležil njihove ponujene aktivnosti, si je s tem prislužil nalepko. Ko so zbrali tri nalepke, so lahko prišli v TIC in izpolnjen kupon zamenjali za brezplačno temno čokolado s pivom, dobili pa so tudi nov zbirni kupon, za primer, če bodo nadaljevali z raziskovanjem.

»Odziv je bil zelo pozitiven, tako s strani obiskovalcev kot tudi ponudnikov. Končno število podeljenih nalepk bo znano v začetku novembra. Do sedaj smo podelili 8 čokolad s pivom,« nam je zaupala Zorkotova.

Na zbirnem kuponu so se sicer znašle znamenitosti: Pivovarna Laško, Escape room Laško, Unlock Laško, restavracija Pavus, Čebelarstvo, lectarstvo in apiturizem Šolar, Polhova jama – Kmetija Slapšak, Aškerčeva domačija na Senožetih, Muzej Laško, Kartuzija Jurklošter, Zeliščna kmetija Plahtica, Ribnik Marof, Vinotoč – vinoteka Laško in Ekološka kmetija Kapl.

Kažejo se novi trendi

Turizem se nenehno razvija, saj se turistični trendi vse bolj spreminjajo. To so opazile tudi naše sogovornice.

»Ozaveščeni gostje vedno bolj iščejo zdravo, avtentično in lokalno. To vse vedno bolj ponuja tudi naša destinacija,« je denimo povedala Zorkotova, podobne trende pa so opazili tudi v obojnih termah. O tem je spregovorila tudi Krajnčeva.

»Gostje povprašujejo predvsem po raznolikih in aktivnih doživetjih. Gost doživi raznolika doživetja: od pasivnega sproščanja, umirjenega raziskovanja, ogledovanja turističnih znamenitosti, do aktivnih počitnic in premikanja osebnostnih meja. V Rimskih termah velja ogromno zanimanja za programe, kot so joge, zumbe, Indian balance in Tai Chi.«

Turisti so torej vse bolj nagnjeni k drugačnem turizmu, turizmu doživetij. Nič več se ne zadržujejo zgolj v hotelih, ampak raziskujejo okolico. Da jim hoteli lahko sledijo, pa vse bolj ponujajo raznolike aktivnosti za vse generacije in okuse.

Pričakovanja so visoka

Glede na pozitivne vtise s poletne sezone, je pričakovano, da v obojnih termah pozitivno gledajo tudi na jesensko-zimsko sezono. Njihova pričakovanja so velika, zato pa pripravljajo tudi različne programe, s katerimi želijo privabiti in zadržati turiste.

»Pričakovanja za jesensko-zimsko sezono so visoka,« potrjuje Nina Pader Topole iz Thermane Laško in dodaja, da pri njih trenutno intenzivno tržijo program »krompirjevih počitnic«, ki bo postregel z zelo pestro ponudbo animacije za hotelske goste. »Prav tako bomo pripravili kar nekaj dogodkov tudi za domačine, kot je Grajska noč čarovnic, 31.10, v parku pri igralih. Temu bomo dodali še čarovniško kopanje, 30. 10., ko bodo bazeni odprti do 23. ure. Na program bomo uvrstili tudi gledališke predstave in novo VR doživetje, kjer bomo goste povabili, da vstopijo v Friderikove čevlje,« je še dodala naša sogovornica.

V Thermani pripravljajo tudi tematska Silvestrovanja. Na bazenih bo to letos svet pravljic, v hotelu Zdravilišče Laško pa bo tematika Moulin Rouge. »Valery Arakelov, direktor Rimskih term, si želi, da podjetje doseže višji stopnjo zasedenosti in tudi višjo potrošnjo na gosta, kar je ključno pri doseganju zastavljenih ciljev,« je dodala še naša sogovornica iz Rimskih term.