Plaža Gava Waterman Milna
Gava Waterman Milna je atraktivno hotelsko naselje na otoku Braču na Hrvaškem. Ponujajo prostorne in lepe sobe ter res obsežno in atraktivno dodatno ponudbo ter zelo širok nabor storitev vključenih v vse vključeno. Hrana bi lahko bila boljša, nekaj težav imajo s kanalizacijo, sicer pa naselje izžareva zelo prijetno energijo, v njem pa dela izredno prijazno osebje.

Čeprav običajno glavni dopust preživljava v Grčiji, sva letos odšla na Hrvaško, na otok Brač. Brač je eden večjih jadranskih otokov in eden tistih z najlepšim morjem – kristalno čistim, v turkiznih, zelenih in svetlo modrih odtenkih. Ko to združiš še z belim kamnom, tako značilnim za ta otok, in svetlo zelenimi borovci, so razgledi zares osupljivi. In prav tak razgled naju je razvajal tudi v hotelu Gava Waterman Milna, v katerem sva bila nastanjena teden dni.

Hotel ali bolje rečeno hotelsko naselje se nahaja v bližini majhnega mesta Milna, do katerega pa vodi krepak klanec in 2 do 3 km hoje, zato si ga v resnici nisva ogledala, čeprav sva sicer prevozila in pregledala dobršen del otoka. Naselje je res lepo urejeno in ponuja številne aktivnosti, ki pa so po večini vključene v ALL inclusive – vse vključeno, po principu katerega naselje po večini deluje.

Prostorne in lepe sobe

Naselje Gava Waterman Milna sije predvsem v beli barvi, ki je tako značilna za otok Brač, ta pa je ozaljšana še z bujno vegetacijo, značilno za jadranske otoke. Tam tako najdete oljke, pa sivko, rožmarin, različne grmovnice in še marsikaj.

V središču hotelskega naselja vas pričaka kamniti kip morskega konjička, vse sobe, ki po večini bolj spominjajo na samostojne hiške, kot na hotelske sobe – klasičnih hotelskih sob, znotraj večjih stavb, je v resnici zelo malo – pa so poimenovane po morskih živalih. Te »kvazi« hiške so zelo prostorne, a nimajo kuhinje ali dodatne sobe, krasi pa jih manjša ali večja terasa.

V naselju se sicer nahajata tudi dva predela, kjer najdemo t.i. hišice v gozdu in hišice v vinogradih. Te ponujajo več prostorov, tudi kuhinjo oz. kuhinjsko nišo, kako točno so videti od znotraj, pa ne vem, saj nisem uspela nobene obiskati. Vem samo, da so nekatere med tistimi v vinogradu vsekakor luksuzne, saj imajo svoj lastni bazen.

Midva sva dobila »kvazi« hišico A1 z veliko in lepo pokrito teraso. V sobi sva imela dnevni prostor z velikim kavčem in ozko, dolgo pisalno mizo s taburejem, moderno odprto omaro brez vrat, v kateri je bil skrit tudi mini bar, veliko in zelo udobno posteljo in kar veliko kopalnico z veliko tuš kabino in dvojnim umivalnikom. Hiška oz. soba je bila na odlični lokaciji, le nekaj korakov stran od restavracije in bazenov.

Sobe so čistili vsak dan in to so opravljali dokaj dobro, medtem ko bi se za ostale dele naselja – če izvzamemo samo okolico, ki je bila čista in urejena – lahko bolj potrudili. Govorim predvsem o mizah v restavraciji, ki so jih večinoma obrisali z enim ali dvema potegoma, če sploh, in ležalnikih, pri katerih si se včasih vprašal ali bi nanje sploh legel.

Obsežen paket »vse vključeno«

Že večkrat sva bila v hotelih, ki so ponujali »vse vključeno«, a ta koncept ni bil nikoli tako obsežen, kot tukaj.

V Gavi Waterman Milna si v sklopu sistema »vse vključeno« imel tri obroke, malico med 15.30h in 17h ter sladoled skozi ves dan. Pijačo, kjer so ti bili na voljo vino, pivo, sokovi, gazirane pijače, čaj, kava, kar nekaj žgane pijače in vrsta koktajlov, od zjutraj pa do polnoči. Poleg tega pa še ležalnike na plaži in ob bazenih, supe in kajake v morju, ki si jih lahko vzel, če so bili prosti, brez vprašanja, namizni tenis, veliki šah in mini golf.

Mini golf je del paketa vse vključeno.

Problem je bil le v tem, da je bil izbor hrane zelo majhen, hrana pa tudi ni bila nič posebnega, če izvzamemo pice, ki so bile pečene v krušni peči in so bile zelo okusne.

Zajtrk je bil sicer vsak dan enak – jajca na več načinov, vaflji, palačinke, kruh, le tu in tam kdaj si prišel do kakšnih štručk, nekaj salame in sira, sadje in nabor zelenjave, nekaj namazov, kosmiče, to pa je bilo bolj kot ne vse. Izbor čajev bi lahko bil večji, toplega mleka pa denimo nisem niti našla.  

Kosilo in večerja sta bila običajno skoraj enaka. Številne jedi so od kosila kar pogreli ali dodatno popekli za večerjo. Nabor pa je bil res boren. Pečen krompir je bil denimo samo dvakrat, na izbiro pa si imel vedno vsaj dve vrsti samo v vodi kuhanih nenarejenih testenin. Sladice so bile vsak dan popolnoma enake.

Po drugi strani je bil nabor pijače kar velik, a – kot je to običajno pri sistemu »vse vključeno« – to niso bile kvalitetne pijače. Vino je bilo za moj okus zanič. Gregor ga je lahko pil z ledom. Na voljo je bilo rdeče, rose in belo. Pivo je bilo bojda kar v redu – sama vam ne znam povedati, kakšno je bilo, saj ga ne pijem ? – pa tudi mineralna voda je bila dobra – ne, niso vse dobre, v resnici so le redke ? . Sokovi so bili iz praškov in sirupov. Na voljo je bilo tudi kar nekaj koktajlov, večinoma takšnih, ki so jih razvili sami, vendar so bili narejeni s slabšimi sestavinami in z ogromno alkohola. Mešanice so bile najbližje 2:1 v prid alkohola.

Hotelsko naselje s prijetno energijo in lepo arhitekturo

Naselje Gava Waterman Milna je zagotovo zelo lepo urejeno. Arhitekturno lepo dovršeno, z veliko dodatne ponudbe.

Na voljo sta dve jedilnici, ki sta med seboj povezani, sicer pa se nahajata v samostojni stavbi. Dva bazena za odrasle in eden za otroke. Eden med njimi naj bi bil »infinity bazen«, vendar bi se o tem, kaj je pravi »infinity bazen«, morali malce poučiti v Hotelu Vitality Punta. ? Naselje ima dva bara, v katerih je streglo kar nekaj zelo simpatičnih in večinoma zelo prijaznih natakarjev. Še posebej eden se mi je usedel v srce. ? Prostor za druženje, kjer je potekala animacija in kjer se je nahajala miza za namizni tenis. Otroci se lahko zabavajo v otroški igralnici.  Znotraj naselja je dovolj stranišč povsod, kjer se ljudje zadržujejo. V bližini osrednjega prostora za animacijo se nahaja tudi prostor za mini golf, sestavni del katerega je tudi fitnes na prostem. Za sprejem poskrbijo v lepo urejeni recepciji, v bližini katere lahko najdete velik šah in stavbo, v kateri se lahko dogovorite za razne izlete. Skozi recepcijo pa prideš tudi do manjšega notranjega bazena z dvema savnama – parno in finsko, ter do dobro založenega notranjega fitnesa.

V naselju se nahajata dva odrasla in en otroški bazen.

Naselje ima pripadajoče parkirišče, ki pa je glede na njegovo velikost malce premajhno. Znotraj hotelskega naselja se nahajajo tudi kapelica, pralnica, likalnica in še nekaj dopolnilnih enot. Naselje je lepo in primerno za sprehode, če vas ne motijo klanci. ? So pa imeli en problem, ki naju je zelo motil. Očitno imajo neke težave s kanalizacijo, saj je na več predelih naselja pogosto zelo smrdelo. To je bilo še toliko bolj škoda, saj je naselje polno dišavnic in zelišč, ki bi prostor sicer zelo odišavile.

Plaža je kakšnih 150 – 200 metrov od središča naselja. Tik ob plaži se nahaja tudi hišica za masažo, kjer ponujajo zelo ugodne in dobre masaže. Obala je urejena v terasah, v morje pa lahko prideš po lestvah ali skočiš z dveh pomolov. Morje je tam zares čudovito.

Skratka, če odmislim težave s hrano in kanalizacijo ter to, da je naselje kar nekaj kilometrov od »civilizacije«, je Gava Waterman Milna zares lepo hotelsko naselje z izredno prijaznim osebjem, v katerega sem prepričana, da se bom še vrnila.

Ocena: 4,5 / 6