Slovenijo vsekakor lahko označimo za pomembno turistično destinacijo. Tukaj najdemo številne edinstvene destinacije za dopust, pa tudi inovativne produkte, ki pritegnejo ljudi z vsega sveta.

Slovenska turistična organizacija (STO) vsako leto objavi razpis za nagrado Sejalec. Gre za nagrado, ki izpostavlja najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu. Pred kratkim je tako objavila tudi sedem polfinalistov, ki se potegujejo za naziv sejalca 2020. 

Polfinalisti letošnjega izbora so Istrski zajtrk – okusi lokalno; Jasna Chalet Resort; Je ali ni? Nevidna (gozdna) lepotica; Karra, odkriti skriti Kras, Regijski promocijski center Expano, Pot med krošnjami Pohorje ter Velenje Underground. Zmagovalca bodo razglasili 13. oktobra na Dnevih slovenskega turizma.

Karra, odkriti skriti Kras
Karra, odkriti skriti Kras
Fotografija: https://karra.si/

Istrski zajtrk je, kot je pričakovati iz naziva, osredotočen na kakovostno domačo kulinariko. Jasna Chalet Resort je turistični kompleks z luksuznimi apartmaji in dostopom do alpske plaže jezera Jasna. Karra, odkriti skriti Kras je projekt bivanja na Krasu in spoznavanja njegovih posebnosti na prav poseben način, tudi skozi igre kot so različne oblike lova za zakladom in sob pobega. Regijski promocijski center Expano se nahaja ob Soboškem jezeru v bližini Murske Sobote in je izjemna arhitekturna stvaritev, v kateri je na domiseln in inovativen način predstavljeno Pomurje v malem. Čeprav so vsi ti produkti resnično zanimivi in edinstveni, pa so preostali trije morda še nekoliko bolj nenavadni.

Je ali ni? Nevidna (gozdna) lepotica

V Vipavski dolini najdemo (skoraj) nevidno hišo, ki bo najbrž presenetila vsakega obiskovalca. Zaradi svoje zasnove deluje kot „veliko lebdeče okno“, zazrto v južni horizont Vipavske doline. Oblikovana je tako, da se v igri senc in svetlobe ter ogledal izgubi v naravi in postane nekako njen del. Narava pa vstopa tudi v njeno notranjost in postaja del nje.

Pot med krošnjami Pohorje

Pot med krošnjami najdemo na vrhu Rogle, na nadmorski višini 1517 metrov in nas tako popelje „po zraku“ nad pohorskimi gozdovi. Obiskovalci med potjo postanejo delček gozdnega življenja ter se srečajo s številnimi živalmi in rastlinami.

Dolga je 1000 metrov in vodi skozi gozd. Tam najdemo tudi 37 metrov visok opazovalni stolp, ki omogoča pogled na gozd in okolico iz ptičje perspektive. Na poti ima adrenalinske in poučne postaje, z nje pa vodi še tobogan v obliki močne jeklene cevi, ki se spusti z vrha stolpa in je dolg kar 62 metrov.

Velenje underground

Tudi pri atrakciji Velenje underground govorimo o kulinaričnem doživetju, le da je to resnično edinstveno. Gre namreč za kulinarično izkušnjo globoko pod zemljo, v najgloblji jedilnici v Sloveniji, ki jo najdemo kar 160 metrov pod zemljo. 

Velenje underground
Velenje underground
Fotografija: velenje.si

Do jedilnice se sicer spustite z najstarejšim dvigalom v Sloveniji, nakar se znajdete v Muzeju premogovništva Slovenije. Knapovsko okolje bo ustvarilo prav posebno vzdušje, za vrhunsko kulinariko pa bodo poskrbeli mojstri iz Vile Herbestein. „Kombinacija surovega industrijskega okolja, gastronomskih užitkov in glasbene animacije napoveduje izjemen dogodek,“ pišejo na spletni strani. Po vožnji s podzemno železnico, pa vam podo dali še kozarec penine v rudniški črni garderobi.