Božično-novoletni prazniki so za nami. Številni so jih preživeli kar v slovenskih zdraviliščih, ki so bila sicer odlično zasedena že v novembru. Tudi v Rimskih termah in Thermani Laško so z obiskom med prazniki zelo zadovoljni.

Po podatkih, ki jih beleži Statistični urad Republike Slovenije – SURS, je bilo novembra lani v turističnih nastanitvenih obratih zabeleženih skoraj 283.000 prihodov turistov in več kot 755.000 njihovih prenočitev. Domačih gostov je bilo skoraj 98.000, tujih pa več kot 185.000.

Največ turistov je prenočilo v hotelih in največ – glede na ostale turistične kraje v naši deželi – prav v zdraviliških krajih. V le-teh je bilo namreč novembra opravljenih kar 33% vseh nočitev v Sloveniji, kar znese 246.000 nočitev. Po vrsti so sledili Ljubljana, obmorske občine in gorske občine.

V občini Laško je bilo novembra lani 8.036 obiskovalcev, skupaj so opravili 19.933 prenočitev. Tujih turistov je bilo občutno več (4.663) kot domačih (3.373), posledično so opravili tudi več nočitev.

Kako pa je bilo med božično-novoletnimi prazniki?

V Rimskih termah zelo zadovoljni

»V obdobju od 24. 12. 2018 do 6. 01. 2019 smo v Rimskih termah dosegali od 80% do 100% zasedenost namestitvenih kapacitet. Z obiskom smo zelo zadovoljni, saj v določenih terminih ni bilo mogoče dobiti prostih sob,« nam je zaupala Evelin Krajnc, vodja trženja in prodaje v Rimskih termah. Zasedenost je bila tako boljša kot lani.

Največ gostov v Rimske terme je prišlo iz Italije, sledijo jim gostje iz Avstrije in Slovenije, Rusije in Hrvaške.  Tujih turistov je bilo več kot domačih, kar 78%. Zasedenost pa je bila med božičnimi prazniki primerljiva s tisto okrog Silvestrovega.

Visoka zasedenost tudi v Thermani

© Boris Vrabec

Tudi v Thermani Laško so z obiskom med božično-novoletnimi prazniki izredno zadovoljni.

»V času božično-novoletnih praznikov so bile naše hotelske kapacitete povsem zasedene. Poleg slovenskih gostov, je v naši družbi dobrega počutja počitnikovalo veliko italijanskih in avstrijskih gostov,« je za uredništvo TV Laškega povedala Nina Pader Topole, predstavnica za stike z javnostmi v Thermani Laško. Kapacitete so bile sicer popolnoma zasedena tako med božičnimi prazniki kot okrog Silvestrovega, zasedenost pa je bila primerljiva lanski.

V Thermani Laško so sicer pripravili tudi tri Silvestrovanja, dva sta bila tematska. V Termalnem centru so se podali v svet pravljic, v Zdravilišču Laško pa v svet francoskih bohemov, v Molin Rouge.

Ne ene ne druge terme pa ne bodo počivale niti v naslednjih tednih in mesecih, saj bodo, kot bi mignil, tukaj že zimske počitnice, ko si spet obetajo dober obisk.